Opdrachtgever: StephArts
Uitgevoerd door: Lichtgevoelige Filmproducties
Speciale Dank: Leo van Rijn, Lieve Vrouw Geboortekerk in Hoogmade

Stephanie van StephArts benaderde mij met de vraag of we haar Epoxy werk eens goed konden vastleggen. Voor diegene die Stephanie en haar werk een klein beetje kennen, jullie begrijpen direct dat dit een waanzinnige vraag was.

We begonnen dan ook direct met nadenken over de grote ham-vraag: "Hoe kunnen we de schilderijen het beste presenteren?". Hier zitten namelijk direct een hoop uitdagingen bij. Het is namelijk redelijk lastig om een tweedimensionaal werk goed te portretteren en uit te laten komen op een foto. Je kunt je niet verschuilen achter structuur of licht en schaduwspel op het onderwerp zelf. Daarbij is het werk van Stephanie ontzettend verfijnd en vol met bijzondere details, maar ook heel glimmend en snel vol met reflecties van lampen en lichtbronnen.

Al met al een mooie uitdaging.
"Ben je op zoek naar een getalenteerde persoon met ervaring op het vlak van videoproductie en fotografie? Zoek dan Roos van 'Lichtgevoelig' op in Hoogmade."
- Stephanie van der Beek, StephArts
Location, location, location.

Een goede voorbereiding is echter het halve werk en we zijn direct van start gegaan met het zoeken naar een locatie. Stephanie gaf al gauw aan te denken aan een locatie met een hoop karakter, een industriele wand, een robuust oppervlak.. Iets wat niet te verfijnd en gepolijst oogt zodat het verfijnde, stil gevroren epoxy-werk extra krachtig oogt en niet weg valt maar juist wordt versterkt door haar omgeving.

De perfecte locatie kwam al gauw in ons op, dit moest de kerk van Hoogmade worden. Er zijn weinig muren in onze directe regio welk hebben aanschouwd en overleefd wat hier is gebeurd. Daarbij hoort de kerk gewoon een plek te zijn waar kunst een plek heeft. Als ik denk aan mijn tijd in Italië en Malta, dan denk ik al gauw aan de vele kerken welk daar als trekpleister op iedere toeristen kaart stonden afgedrukt. En wanneer je zo'n kerk bezoekt is dit niet alleen imposant vanwege het gebouw an zich, maar ook vanwege de rijke geschiedenis, rond-woekerende verhalen en natuurlijk de vele (religieuze) kunst.
Het idee dat we met een fotoshoot de kunst even konden terugbrengen naar de gehavende kerk, al was het maar voor een middag, gaf ons beiden waanzinnig veel energie.

Op de dag van de opnames kwamen we vroeg aan op de locatie. Stephanie was iets later omdat ze voor 8.00 nog een afspraak had staan in Amsterdam om haar nieuwste Epoxy schilderijen op te halen bij de gieter. Na een korte rondleiding door Leo van Rijn stonden we daar, midden in de verwoeste kerk. Dit was een vreemd gevoel. Enerzijds vol energie, omdat we beiden ontzettend waren verrast door de schoonheid van de kerk. De roest-tinten, zwart geblakerde oppervlakken en verweerde muren zaten vol met leven en lagen. Nog mooier als we van te voren verwacht hadden. Maar anderzijds was het ook erg vreemd om op deze locatie te staan en het verval niet alleen te zien maar ook te voelen. Een kerk is toch ook een ruimte van samenkomst, maar dat was in deze toestand erg lastig. De kraaien in de holle kerktorens gooide hier en daar nog wat puin naar beneden en de binnenplaats stond vol met water van de regenbuien uit de nacht daarvoor. Wat moet er hier een vuur zijn geweest dat alles zo is vernietigd.
StephArts

Maar waar een conflict is, is ook een verhaal, en de tijd tikte door dus we moesten aan de slag. Stephanie zelf ging dan ook direct aan de slag. Het straalt van Stephanie af dat ze niet iemand is wie zichzelf snel uit het veld laat slaan, maar juist iemand wie al deze indrukken heel goed kan aankijken, ermee kan zitten en zijn om hier vervolgens nieuwe energie en inspiratie uit te halen. Ook in haar schilderijen komt dit terug, de warme maar ook koude kleuren welk samen iets tot leven brengen. In balans zijn, en een eigen wereld vormen. Ik kon dan ook niet achter blijven, het was nu aan mij om al deze indrukken vast te leggen en een krachtig podium te bieden.

De foto's portretteren Stephanie en haar werk, maar uiteindelijk heeft de locatie een gedeelde hoofdrol bemachtigd. Er is namelijk een belangrijke rede voor kunst om in een kerk te zijn. Want wie de antwoorden even niet meer kan vinden, of juist iets moois heeft om te vieren, gaat hiervoor naar de kerk. Of zoekt hiervoor naar kunst. Of beiden. Want er is troost en ruimte om te dwalen en vrij te interpreteren in de verhalen van beiden.

Veel kijkplezier!
Geproduceerd door Lichtgevoelig Filmproducties
Foto's gemaakt met de Sony FX3
Datum: Juni 2021

Back to Top